Fjärilshåv

En håv kan man ha stor användning av då man fiskar men också då man är intresserad av att fånga insekter. Med en fjärilshåv så kan man få fatt i de där vackra djuren som annars försvinner så snabbt. och ser man till att skaffa en bra modell så kommer man inte att skada insekterna så att de kan släppas fria igen. Både vuxna och barn tycker om att fånga fjärilar med håv men det är rätt stor skillnad mellan professionella håvar och de som är gjorda för barn som är nyfikna på ängens flygfän.

Professionell fjärilshåv

Den som fått syn på en riktigt vacker fjäril och som har velat fånga in den för en stund vet att detta inte är så lätt gjort med en vanlig burk. Med en professionell fjärilshåv så kan man med svepande rörelser fånga in den färgrika insekten för att sedan se lite närmre på den. Fjärilar är inte helt lätta att fånga in då de är otroligt känsliga för rörelser så man måste lära sig att använda håven på rätt sätt för att lyckas. Samtidigt så är det förstås viktigt att man är noga med att inte ge sig på utrotningshotade arter. Innan man ger sig ut på fjärilsjakt så ska man se till att man vet precis vilka exemplar som man kan tänkas stöta på och vad deras status är. Detta särskilt om man är utomlands där man kanske inte känner igen alla typer av insekter.

Fjärilshåv med stort nät

Fjärilshåv

En fjärilshåv kan vara utformad för att fånga fjärilar såväl som sländor och flugor men den är sällan lämplig för fiske. Fiske kräver mycket mer kraft och lite andra material i nätet så därför så är det lämpligt att satsa på en professionell håv som är särskilt utformad för insekter. På så vis så får man även rätt typ av skaft som har en längd som passar då man vill svepa efter insekter.

Vanliga material för den här typen av håvar är metall för ramen som även kan förstärkas med tyg samt ett nät som är gjort av nylon. Det här är ett nät som är tillräckligt finmaskigt för att fjärilar och andra insekter inte ska kunna ta sig ut men även mjukt så att de inte skadas i nätet. Då man väljer en håv så bör man tänka på hur man ska fånga. Det kan nämligen vara så att en viss modell är bättre då man ger sig ut på jakt efter flygande fjärilar medan en annan modell är mer till för fångst av insekter som har landat.

Håvar för barn

Det finns även speciella barnhåvar som är gjorda för att barn ska kunna komma med ut på fjärilsjakt. Det här är enklare modeller som är lätta att hålla i och som går att använda på riktigt. Man kan inte förvänta sig samma kvalitet hos en håv för barn som från en professionell håv men sen så är det ju så att modeller för barn inte heller är särskilt dyra.