Fiskehåv

Med en håv så kan man underlätta fiske på så vis att man inte riskerar att tappa en fisk som man just har fångat vilket ofta sker då man lyfter ett spö hastigt. Istället för att dra upp fisken med spöet så kan man alltså använda sig av en fiskehåv som man skopar upp fisken med. Nu är det förstås viktigt att man skaffar rätt modell och det är stor skillnad mellan en professionell håv och en enklare fiskehåv för barn som mest är till för en lekfull upplevelse där det inte spelar så stor roll om man verkligen får en fisk eller fjäril i håven.

Liten eller stor fiskehåv

Fiskehåv i aluminium

Ihopfällbar fiskehåv

Hur stor en håv ska vara beror förstås på hur den ska användas. Om man tar sig ut i en båt för att fiska så har man ju plats med en stor fiskehåv vilket kanske inte är fallet då man står på en brygga eller vadar ut i en sjö. Vid fiske med vadarstövel så kan det vara klokt att investera i en håv som man kan fästa vid sin jacka eller på ryggsäck så att man får fria händer och ändå snabbt kommer åt håven då den behövs.

När man talar om håvens storlek så måste man tänka på mer än hur stor ramen är och hur långt skaft som håven har. Det är till exempel så att man kan komma att behöva ett djupare nät då man är i en situation där fisken annars lätt kommer loss. Samtidigt så måste nätet erbjuda en smidighet så att man inte skadar sin fångst. Det här är ju väldigt viktigt om man tänkt sig använda håven för att fånga fjärilar och därför så kan man inte ta vilken fiskehåv som helst för att använda till insektsinsamling.

Fördelar med aluminiummodeller

Aluminium är ett populärt håvmaterial då det är så pass lätt och heller inte rostar. Man kan finna ramar gjorda av aluminium som passar utmärkt för regelbundet fiske och som klarar av lite tuffare tag utan att gå sönder. Bättre håvar kostar förstås lite mer men det har man igen då fisket blir smidigt, detta oavsett om man fiskar som hobby eller professionellt.

Håvar för barn

Barn tycker också om håvar men här handlar det ju mer om lek. Om man vill glädja ett barn så kan man skaffa en klassisk fiskehåv barn kan använda sig av. Den här typen av håv brukar ha ett långt handtag och ett ganska enkelt nät som fungerar både i vatten och på torra land. En enkel håv av detta slag brukar inte kosta mer än någon tjugolapp men det är viktigt att förstå att det inte rör sig om en professionell modell som man kan använda år ut och år in.