Akvariehåv

När man har ett akvarium så kommer man då och då att behöva byta ut vatten för att göra rent. Då behöver man en bra akvariehåv som inte kommer att skada de fiskar som man tillfälligt vill flytta över till annan plats. Det kan ju också vara så att man behöver håven för att lätt få upp en fisk som har dött som man med fingrar bara kommer att sprida omkring i olika bitar i vattnet. Det finns akvariehåvar i lite olika storlekar och man ska välja den som passar bäst för den typ av fisk som man har.

Den som sysslar med fiske, och som använder sig av levande byte, behöver också en smidig håv för att snabbt kunna få fram betet från det betesakvarium som används. Här är det viktigt att håven har rätt form så att man inte måste hålla på och svepa omkring gång på gång för att få upp fisken ur vattnet.

Akvariehåvens form

Grön akvariehåv

Akvariehåv

Akvariehåvar har för det mesta en mycket enkel form. De består av en ram som brukar vara rektangulär och ett nät som är rätt så finmaskigt så att även mycket små fiskar kan samlas upp i det. Det är vanligt med ett skaft som består av metall som täckts med ett plastöverdrag och som virats för att mynna ut i en loop så att man kan hänga håven vid sitt akvarium. Det finns även enklare former där man bara har en krok att hänga upp håven med. En akvariehåv måste uppenbarligen vara gjord av material som klarar vatten men annars så är det inte så vanligt med en massiv konstruktion. Användningen vid akvariet är helt enkelt så pass mild att det inte finns någon anledning till att ta fram akvariehåvar i material som aluminium som annars är vanligt då man skapar fiskehåvar.

Det man måste tänka på är nätets djup. De allra minsta håvarna för akvarium kan fungera fint för riktigt små fisksorter men alls inte passa till större fiskar som rentav kan skadas om man försöker fånga in dem i små nät. Innan du skaffar en håv för akvariet så bör du därför ta reda på vad som rekommenderas för den fisk som du ska fånga och flytta med den.

Köpa akvariehåv

Idag så kan man lätt få fatt i en akvariehåv online så man måste inte gå till en djurbutik. På nätet så kan man välja rätt storlek för att sedan få håven hemskickad. Det som erbjuds i butikerna på nätet är i stort sett samma sak så det spelar inte så stor roll vilken modell eller vilket märke man väljer. Priserna brukar också vara mycket humana så har man ett akvarium så är en akvariehåv en enkel sak att fixa.